Dogodki ob Darwinovem letu

V Sloveniji

Tukaj zbiramo informacije o dogodkih ob Darwinovem letu. Prosimo, da nam informacije o dogodkih, ki jih organizirate, posredujete na e-naslov simona.strgulcafnabf.uni-lj.si.

  • December 2008 - postavitev teh spletnih strani
  • December 2008 - izid plakata Darwinovo leto

Po svetu

Nova literatura

V Darwinovem letu je izšlo že več knjig, člankov in drugega gradiva o Darwinu in evoluciji, pričakujemo pa še kaj gradiva. Podrobneje lahko o teh objavah preberete spodaj.


Charles Darwin in potovanje z ladjo BeagleA.J. Wood (avtor) in Clint Twist (ilustrator): Charles Darwin in potovanje z ladjo Beagle - slikanica (Založba Kres, december 2009).

"Duh je kaos radosti, iz katere bo vzniknil svet prihodnjega in spokojnejšega veselja."
Potovanje z ladjo Beagle je bil daleč najpomembnejši dogodek v mojem življenju, saj je začrtalo smer vsej moji poklicni poti... Od nekdaj sem bil prepričan, da prav temu potovanju dolgujem poglavitna spoznanja svojega duha. Na njem sem lahko od blizu spremljal več področij naravoslovja, s čimer sem si samo izostril čut opazovanja...

Darwin v svojem dnevniku opisuje to potovanje vseh potovanj - rastline, živali in ljudstva, ki jih je srečal - in opise dopolni z osebnimi in znanstvenimi opažanji izkušenj, ki so mu oblikovale in izostrile duha.
Pridružite se torej Charlesu Darwinu in pustolovščini z ladjo Beagle! Ob branju odlomkov iz njegovega dnevnika in poznejših del boste lahko tudi sami za hipec potovali po našem čudovitem planetu in odkrivali pot, ki je pripeljala do prelomnice v naravoslovju: teorije o evoluciji.

Več o knjigi na spletni strani založbe. ISBN 978-961-250-049-8


Tema meseca v oktobrski številki revije GEA je Darwin in evolucijska misel. Članek Matjaža Kuntnerja na to temo je na ogled na spletni strani revije.


Naslovnica

Eva Jablonka in Marion J. Lamb: Štiri razsežnosti evolucije (Zavod RS za šolstvo, september 2009).

Darwin je v svoji evolucijski teoriji ugotovil, da imajo življenjske razmere vlogo tako pri nastajanju dedne raznolikosti kot pri njenem naravnem izboru. Toda z nadaljnjim razvojem evolucijske teorije je prevladalo poistovetenje dednosti z genetiko, raznolikost pa so obravnavali kot kombinacije naključno nastalih genskih mutacij. V knjigi Štiri razsežnosti evolucije (Evolution in four dimensions) Eva Jablonka in Marion Lamb ugotavljata, da se ta pogled na evolucijo zdaj spreminja, kajti jasno je, da je predstava o dedni raznolikosti, temelječi samo na naključno spreminjajočih se genih, na katere ne vpliva ontogenetski razvoj, neustrezen temelj za sodobno evolucijsko teorijo. ISBN 978-961-234-815-1

Svečana predstavitev knjige je bila v torek, 29. septembra 2009. Več o tem dogodku med novicami.


Jonathan Silvertown: 99 odst. opicaJonathan Silvertown in drugi avtorji: 99% opica, kako evolucija sešteva (Založba narava, september 2009).

V knjigi več vrhunskih strokovnjakov pojasnjuje osnovne, a zelo zapletene evolucijske procese in bralcu predstavi več najnovejših dokazov o evolucijskem razvoju različnih skupin organizmov. Razkrivajo zanimivosti o izvoru naše vrste ter o razvoju rastlinskih in živalskih vrst, poleg tega pa osvetljujejo nekatera ključna obdobja evolucijske reteklosti. Več o knjigi v priponki. ISBN 978-961-6582-53-7


British Council je ob postavitvi razstave Darwin Now! izdal predstavitveno brošuro o Darwinovem življenju, njegovem potovanju na ladji Beagle in evolucijski teoriji (v angleškem jeziku). Na voljo je brezplačno na straneh British Councila. Na isti spletni strani so na voljo tudi izobraževalna gradiva o evoluciji za učence in dijake različnih starosti.


V soboto, 7.2.2009, je bil v Dnevnikovem objektivu objavljen članek Ranke Ivelja in Uroša Škerla Krambergerja o Darwinu z naslovom (R)evolucija, ki je stresla svet s tečajev. Članek lahko preberete tudi v spletni izdaji časopisa.


Na obletnico Darwinovega rojstva 12. februarja je v Delovi prilogi Znanost članek Kazimirja Tarmana o Darwinu. Članek je na ogled tudi v spletni izdaji časopisa.


V januarski številki revije Proteus bo članek Kazimirja Tarmana z naslovom Charles Darwin - učenjak, ki je "izumil" darvinizem. Povzetek lahko preberete tukaj. Številka izidie konec januarja.


National Geographic Slovenia, feb. 2009V februarski številki revije National Geographic Slovenija preberite članka, povezana z Darwinovim letom:

  • Kdaj se je Darwinu prvič posvetilo? (avtor David Quammen) in
  • Sodobni Darwini (avtor Matt Ridley).

Februarska številka izide 30. januarja 2009. Ne spreglejte tudi članka "Mož, ki ni bil Darwin" o prezrtem evolucionistu Alfredu Russlu Wallaceu, ki je po svoji poti prišel do evolucijske teorije, in njegovih stikih s Charlesom Darwinom. Objavljen je v decembrski številki revije. Več o reviji na uradni spletni strani.


Alan Gibbons: Charles DarwinAlan Gibbons: Charles Darwin - Darwinovo potovanje in odkritja skozi pripoved mladega sopotnika (Pomurska založba, 2008).

Lepo ilustrirana knjiga za otroke (starost 6 do 10 let). Zgodbo pripoveduje desetletni fant (izmišljeni lik), ki potuje z Darwinom. ISBN 9789612490409

 

© 2008 - 2009 Društvo biologov Slovenije  ::  Oblikovanje: Jernej Polajnar